LEERDOEL 2 UITSTELGEDRAG
Persoonlijk Leiderschap
Doelstelling
an het einde van het eerste semester heb ik mijn vaardigheden om uitstelgedrag aan te pakken zodanig ontwikkelt, dat mijn effectiviteit en productiviteit zodanig stijgen dat ik taken op tijd kan afstrepen.
Aan het begin van dit jaar heb ik, zoals ik ieder jaar tegen mijzelf zeg, gezegd dat ik alles op alles ga zetten om alles voor school te halen. Dit jaar was echter anders, omdat de motivatie om het papiertje in handen te krijgen toch hoger is geworden.
Dit komt doordat mensen uit mijn omgeving veel al beginnen te werken en een eigen plekje aan het zoeken zijn. Toen realiseerde ik mij, ongeacht dat zij allemaal 1 jaar ouder zijn, het wordt ook voor mij tijd dat ik school afrond en verder kijk in de toekomst.
Ik heb, door mijzelf te ontwikkelen op het gebied van plannen in voorgaande jaren voor PL, het gebruik van een agenda zowel digitaal als op papier weten te implementeren. Ik houd van structuur en overzicht, maar het daadwerkelijk implementeren van de planning gebeurde sommige keren wel en meestal niet. Daarom dacht ik dat ik mij verder kon ontwikkelen op het gebied van tijd management, echter kwam na een gesprek met Remko naar voren dat het niet zo zeer gaat over tijd managen, maar de slechte gewoonte om dingen uit te stellen.
Plan
Acties uitvoeren om tot de gewenste doelstelling te komen. Allereerst wil ik mij inlezen door een cursus te volgen dat specifiek over uitstelgedrag gaat. Op deze manier wil ik tools en technieken aan mijn vaardigheden toevoegen zodat ik mijn uitstelgedrag langzaamaan uit de weg werk. Wanneer ik tools en technieken heb gevonden waarin ik potentie bevind, ga ik deze toepassen op mijn dagelijks leven. Aangezien perfectionisme een oorzaak van uitstelgedrag kan zijn, ga ik mij verder verdiepen in dit onderwerp. Wat is de toepassing van perfectionisme op mij en wat betekent dit voor mijn uitstelgedrag? Dit is de vraag die ik hoop te beantwoorden door middel van deze tweedelige workshop.
Acties:
1. Cursus Overcome Procrastination: Procrastination Mastery volgen.
2. Tools en technieken vanuit de cursus toepassen op eigen taken.
3. Workshop perfectionisme.
0-meting huidige situatie
Voordat ik verder aan de slag ga met dit leerdoel, wil ik een momentopname maken van de huidige situatie. Ik gebruik Google Calendar om alles te noteren wat op de planning staat, school, werk en persoonlijke gebeurtenissen. Iedere week maak ik aan het begin een planning van de week op papier. Ik merk dat ik te vaak een kruisje zet achter een taak en dat ik aan het einde van de week niet eens meer de tijd neem om ernaar te kijken. Dus mijn krachtige tool van de planner verliest zijn kracht doordat ik de wilskracht/energie er niet voor heb.
Dit is heel mijn leven al een probleem, voor zover ik mij kan herinneren heb ik bijna altijd vlak vóór een toets pas het boek opengedaan of vlak vóór een deadline start ik met het zoeken van bronnen. Waarom stel ik alles uit tot het laatste moment, het vertrekken naar de trein, het vertrekken naar vrienden, het starten aan Persoonlijk Leiderschap, het starten aan het zoeken van een passende minor etc. Hetgeen waar ik mijzelf wel vaak voor kan motiveren is het gaan naar de sportschool, het letten op mijn voeding en hygiëne, ik weet namelijk dat dit directe gevolgen hebben op mijn gezondheid en uiterlijk. Ik moet zeggen nu de eindstreep van deze studie in zicht begint te komen, begin ik ineens meer motivatie te ontwikkelen (maar niet genoeg). Ik ben bijvoorbeeld al op tijd begonnen met het zoeken van een afstudeerbedrijf, ik heb momenteel twee afspraken staan voor een oriëntatie gesprek.
Na me in te hebben gelezen in een artikel dat ging over uitstelgedrag kwam ik veel interessante punten tegen. Allereerst kwam ik erachter dat dit een probleem is dat ook later in je werk een blokkade kan worden van vooruitgang. Voor een of andere reden dacht ik dat dit zou verdwijnen zodra je het werkveld in gaat, niet dus. Aldus meer reden om er nu iets aan te doen.
In het artikel van Tijdwinst herkende ik mij erg goed in de kenmerken van uitstelgedrag, namelijk:
- Vertraging: “Een kenniswerker die uitstelgedrag vertoont, stelt vaak taken uit tot het laatste moment.”. Dit herken ik terug in de kwaliteit die ik lever op het gebied van presteren op school.
- Vermijding: “Uitstellers hebben daarnaast de neiging om taken te vermijden die ze moeilijk, saai, of oninteressant vinden.”. Dit herken ik terug in het beginnen aan veel opdrachten voor school, niet zo zeer de groepsverband opdrachten, maar de individuele opdrachten.
- Afleiding: “Mensen die uitstelgedrag vertonen, kunnen zich vaak laten afleiden door andere activiteiten die minder belangrijk zijn.”. Bij het schrijven van de introductie voor het tweede leerdoel heb ik in de tussentijd mijn CV verstuurd naar een potentieel afstudeerbedrijf, een aanbieding voor voeding gekocht, gereageerd op LinkedIn berichten en mijn mail gecheckt. Zegt genoeg denk ik.
- Schuldgevoel: “Uitstellers voelen zich vaak schuldig omdat ze weten dat ze taken moeten uitvoeren, maar dit niet doen.”. Na het maken van een planning in mijn agenda om deze vervolgens niet uit te voeren, werkt zeker een schuldgevoel bij mij in.
- Perfectionisme: “Uitstellers hebben vaak hoge standaarden voor zichzelf en willen perfect werk leveren.”. Dit is een hele interessante en wil ik nader toelichten. (1-Daagse Cursus Uitstelgedrag | Beoordeeld Met Een 9,4, 2024)
Ik ben met een analytische bril naar mijzelf gaan kijken, waar gaat het mis. Ik kies vaak snelle vrijlating van dopamine boven het werken aan mijzelf of aan school, dit komt doordat ik voornamelijk wilskracht en energie er niet voor heb of ik zeg simpelweg ‘doe ik later wel’. Als ik mijzelf zo ver krijg merk ik dat ik snel afgeleid raak door andere taken of door mijn telefoon. De motivatie is er, maar nu moet ik deze motivatie kunnen vertalen naar het daadwerkelijk nemen van stappen. Dit allemaal start bij een gezonde portie energie iedere dag en dat start bij het belangrijkste moment van de dag, namelijk slapen. Mijn slaapritme momenteel staat mij niet toe om constant energie te hebben, daardoor kan ik me niet houden aan de planning en kan ik wellicht de energie niet vinden om aan taken te starten.
Perfectionisme is een persoonlijke eigenschap die ik aan het begin van jaar 1 mijzelf toekende onder vermomming van een positief iets. Ik kwam erachter dat dit een negatieve eigenschap is, alleen dit wilde ik niet geloven. Toen ik het tegenkwam bij het lezen van het artikel dacht ik, misschien is dat perfectionisme toch echt niet goed. Wanneer ik eenmaal aan het werk ben, wil ik niks halve bak doen en alles zo graag mogelijk perfect doen. Een andere term die ik nu wil bespreken is onzekerheid, ik denk dat de perfectionistische eigenschappen die ik heb, voortvloeien uit een stukje onzekerheid. “Als ik het niet op die manier doe dan ga ik het niet halen” is een voorbeeld van een gedachte. Ook bij het zoeken van een afstudeerplek heb ik constante onzekerheden, kan ik dat wel, een compleet verkoopplan opstellen en uittesten/uitvoeren? Dan maar iets anders zoeken wat beter klinkt. Wellicht interessant om deze onzekerheden eens verder onder het vergrootglas te leggen, maar daar gaat het nu niet over, over naar actie om uitstelgedrag tegen te gaan.
Actie 1: Cursus Overcome Procrastination: Procrastination Mastery volgen.
Section 1: Welcome
In de eerste sectie richt Chris Croft, managementtrainer, zich op het onderwerp uitstelgedrag in het algemeen.
The 4 signs of a procrastinator
- De to-do lijst blijft hetzelfde.
- Depressed wanneer je kijkt naar je to-do lijst.
- Stress, gevoel van spanning of zorgen over je progressie.
- Displacement activities, het doen van activiteiten die je normaal niet doet.
What makes us human?
- De route van ieder probleem is luiheid. Het zit in de natuur van de mens om lui te zijn. Dat is het eerste probleem dat aangepakt moet worden.
- FOF, Fear of Failure en FOP, Fear of People.
- Angst voor success. De achterliggende reden is dat wanneer iets lukt, er iets zal veranderen. Beter te omschrijven als angst voor verandering.
- Hoeveel tijd iets kost. Deze is niet zo zeer van toepassing op mijn situatie aangezien ik tijd genoeg heb.
- Het is onaangenaam. Als het te maken heeft met iets wat je niet wilt doen.
Chris geeft aan deze problemen op te lossen door je ‘inner child’ voor de gek te houden.
What is self discipline?
Hier wordt verder op de uitspraak het kind in je voor de gek te houden in gegaan. Dit doet hij aan de hand van het zien van een donut en deze willen eten. Het kind in je wil de donut eten terwijl de volwassen persoon in jou dat tegenhoudt. Zo legt Chris uit wat zelf discipline is.
Techniques
Chris verdeelt taken in drie categorieën: BIG, BAD en BORING. In totaal gaat hij 18 technieken behandelen in deze cursus, waarbij iedere categorie zijn eigen best werkende technieken toegeschreven krijgt. Chris geeft de opdracht dat gedurende cursus, ik een lijst met taken creëer en voor iedere taak een gepaste techniek toeken. En het kiezen van één techniek om alle drie mee te kunnen aanpakken.
Section 2: BIG – Procrastinating because it’s overwhelming
In de tweede sectie van de cursus gaat Chris Croft dieper in op hoe je kunt beginnen met het aanpakken van uitstelgedrag als het aankomt op grote taken. Dit zijn taken zoals een schoolproject, een strategisch plan uitschrijven of je muur schilderen.
The diary cheat
Chris geeft in deze les aan dat de enige manier om aan zulke grote taken te beginnen, is om in je agenda blokken inplant. Als het project in 2 maanden af moet zijn, plan je één dag over 3 weken in om volledig hieraan te besteden. Om dit te laten werken, is er wel zelf discipline nodig.
Break it up
Grote projecten opsplitsen in kleine subtaken. Als voorbeeld het schilderen van je muur, begin met het kopen van de verf. Op deze manier boek je progressie, al is het in kleine stappen. Chris vergelijkt het met projectmanagement.
Analysis paralysis
Duik er gewoon in. Chris zegt dat ook al heb je niet alle grondwerk neergelegd, start er gewoon mee. Op deze manier kom je erachter dat je een taak vaak leuker vindt dan je denkt en als je eenmaal start, komt je motor op start.
Get energised
In deze les kaart Chris aan hoe belangrijk slaap en sporten is, omdat dit ervoor zorgt dat je meer energie krijgt.
Section 3: BAD – Procrastinating because it’s unpleasant or scary
In deze sectie gaat Chris Croft dieper in op hoe je taken kunt aanpakken die je niet prettig of eng vindt. Technieken die vanuit BIG hierin meegenomen kunnen worden is vooral het analysis paralysis.
Eat the Frog
Start de dag met de belangrijkste taak. Maak hier een dagelijkse gewoonte van. Het vinden van een ‘accountiblity buddy’ kan helpen in het proces om druk op elkaar uit te voeren. Chris raadt aan om deze taken te categoriseren van BAD naar WORSE.
Treats, treats, treats!
Koppel beloningen aan je taken. Hier valt Chris terug op het te gek houden van je inner kind.
A crystall ball
Richt je op hoe je je zult voelen nadat de taak is voltooid. Dit helpt om door de weerstand heen te breken. Maar denk ook na over wat het resultaat kan zijn als je een bepaalde taak uitstelt of helemaal niet uitvoert.
Worst case scenario
Bedenk bij BAD taken wat de ‘worst case scenario’ is, vaak valt deze wel mee. Stel jezelf dan de vraag, wat maakt het uit als dit de uitkomst is. Zolang je de taak maar wel hebt uitgevoerd.
Self talk
Self Talk is de interne dialoog die je met jezelf voert. Deze gedachten kunnen je helpen of juist belemmeren. Bij uitstelgedrag is negatieve zelfspraak vaak een grote factor, bijvoorbeeld jezelf vertellen dat een taak te moeilijk, saai of beangstigend is.
Section 4: BORING – Procrastinating because it’s dull
Unavoidability
Zorg ervoor dat de benodigdheden voor saaie taken visueel aanwezig zijn, op deze manier kan je minder snel een excuus gebruiken. Dit heb ik toegepast door mijn agenda op een aangepaste manier inmiddels op mijn toetsenbord te leggen. Op deze manier zie ik de planning die ik heb gemaakt altijd voordat ik iets ander kan gaan doen op de computer.
Do you need two desks
Een functionele werkplek zonder afleidingen. Deze is specifiek bedoeld voor taken die weinig creativiteit vereisen, zoals administratie of standaardrapportages. Dit helpt je om mentaal in de juiste sfeer te komen voor eentonige taken en deze sneller af te ronden.
Task master
De Task Master is een persoon die je verantwoordelijk houdt voor het uitvoeren van je taken. Dit werkt als een soort externe motivator en maakt je minder geneigd om uit te stellen, omdat je iemand hebt die je voortgang controleert.
Creating opportunity
Komt neer op hetzelfde als de Self Talk onder sectie 3.
Organising a Dugnad
Blok een hele dag uit om één taak in een keer uit de weg te werken. Het woord Dugnad komt uit Noorwegen, waarbij iemand al zijn vrienden bij elkaar roept om bijvoorbeeld een boerderij te bouwen. Op deze manier ga je in een groepsdynamiek werken aan één taak.
It’s just what I do
Hier gaat Chris in op het onderwerp gewoonten. Hij raadt aan om er gewoontes van te maken.
Actie 2: Tools en technieken vanuit de cursus toepassen op eigen taken.
Allereerst heb ik de manier van plannen veranderd. Voorheen zette ik alle taken onder elkaar neer zonder enige toekenning van tijdsduur. Ik buig de ‘diary cheat’ om naar niet iets wat ik ver in de toekomst doe plannen met tijdsduur maar deze manier van plannen pas ik nu permanent toe.
Chris Croft categoriseert zijn taken in drie secties: BIG, BAD en BORING. Zo heeft hij voor iedere sectie, met enige overlap, aparte technieken en tools. Dit is de eerste stap die gezet moet worden, één duidelijk overzicht met alle taken gecategoriseerd op de drie B’s van Chris. Ik heb hier zelf één extra dimensie aan toegevoegd, namelijk taken met geen tijdsdruk (idle).
BIG |
BAD |
BORING |
Idle |
Persoonlijk Leiderschap |
Oriënteren afstudeerstage |
Propedeuse ophalen |
Oefen met draaitafel |
New Marketing |
Nieuwe werkgevers zoeken |
Crypto portfolio correct importeren in Delta |
Dansles proberen |
Change Management |
Afspraak dokter i.v.m. enkel |
Mealpreppen |
Nieuw geurtje kopen |
Business Communication |
Inschrijven minor |
Soundcloud Go+ Students regelen |
|
Sales |
|
|
|
Commercieel Vakmanschap |
|
|
|
Vervolgens heb ik deze taken allemaal verder ingedeeld in sub taken om op deze manier de ‘Break It Up’ techniek toe te passen. Op deze manier kan ik ook de techniek ‘analysis paralysis’ makkelijker toepassen doordat ik in één oogopslag kan zien waar een begin in gemaakt kan worden. Na het volgen van de cursus probeer ik de ‘Eat The Frog’ mentaliteit toe te passen door de slechtste sub taak als eerst te doen.
Taak |
Subtaken |
Persoonlijk Leiderschap |
Sales Challenge bijeenkomsten bijwonen en samenvatten. |
|
Gesprekstechnieken verkennen en verbeterpunten herkennen. |
|
Gesprekstechnieken toepassen door afname interviews. |
|
Reflecteren op afgelegde leerreis leerdoel 1. |
|
Workshop over perfectionisme bijwonen. |
|
Verslagleggen over workshop. |
|
Tools en technieken vanuit cursus Uitstelgedrag toepassen op eigen taken. |
|
Reflecteren op afgelegde leerreis leerdoel 2. |
New Marketing |
In kaart brengen wat de randvoorwaarden zijn voor het behalen van dit vak. |
|
Meeting inplannen met Sam om deze te bespreken. |
|
Subtaken uitwerken en een planning maken met interne deadlines. |
Change Management |
Thema 1 Changes in de externe context samenvatten. |
|
Thema 2 Changes in de functionele organisatiegebieden samenvatten. |
|
Thema 3 Changes vanuit je rol van Impact Creator samenvatten. |
|
Portfolio template maken. |
|
Huiswerkopdrachten in portfolio verwerken. |
|
Aantekeningen in portfolio verwerken. |
|
Vragenrepertoire in portfolio verwerken. |
|
Thema 1 op afstudeerbedrijf uitvoeren. |
|
Thema 2 op afstudeerbedrijf uitvoeren. |
|
Thema 3 op afstudeerbedrijf uitvoeren. |
Business Communication |
Groepsgedeelte verwerken in rapport. |
|
Duo gedeelte verwerken in rapport. |
|
Individuele gedeelte verwerken in rapport, alleen nog reflecteren. |
Sales |
In kaart brengen wat de randvoorwaarden zijn voor het behalen van dit vak. |
|
Meeting inplannen met Sam om deze te bespreken. |
|
Subtaken uitwerken en een planning maken met interne deadlines. |
Commercieel Vakmanschap |
Meeting voor het maken van interviewvragen en enquêtevragen inplannen. |
|
Meeting voor interne deadlines. |
|
DMU-leden en influencers benaderen voor interviews. |
|
Interviews afnemen. |
|
Interviews uitschrijven (belangrijkste punten). |
|
Enquête samenstellen. |
|
Enquête rondsturen. |
|
Alle opgehaalde data verwerken. |
|
Analyseren en uitwerken van deelvraag. |
|
Meeting voor puntjes op de i. |
Oriënteren afstudeerstage |
Op de koffie bij Newtone. |
|
Op de koffie bij First Group. |
|
TalentCommunity profiel afronden. |
|
Stage websites scouten. |
|
Avans Connect scouten. |
|
Lijst met potentiële afstudeerbedrijven maken met contactgegevens. |
|
Benaderen potentiële afstudeerbedrijven. |
|
Overeenkomst tekenen. |
Nieuwe werkgevers zoeken |
Binnen eigen netwerk van werkgevers en ZZP’ers een lijntje uitgooien. |
|
Op Temper scouten naar nieuwe werkgevers. |
|
Op YoungOnes scouten naar nieuwe werkgevers. |
|
Lijst maken met prospecten. |
|
Bellen naar prospecten. |
Ook heb ik gemerkt dat wanneer ik achter mijn computer zit, ik mijn aandacht er niet lang of helemaal niet bij kan houden. Dit komt doordat er zoveel afleidingen binnen handbereik zijn. Daarom heb ik een tweede bureau gemaakt op mijn kamer, waarbij ik bij bureau 2 geen krachtige computer heb die games aan kan. Ik heb nu al een aantal keren op deze manier gewerkt en de productiviteit stijgt er enorm door.
Actie 3: Naar workshop perfectionisme gaan.
Na me ingelezen te hebben over uitstelgedrag, kwam naar voren dat onder andere perfectionisme een oorzaak kan zijn. Via studiebegeleidster Merlijn ben ik terechtgekomen op Avans Extra, waar ik een workshop over perfectionisme tegenkwam. Niet alleen om het uitstelgedrag tegen te gaan, maar ook om mijzelf beter te leren kennen op het gebied van perfectionisme.
Deze workshop over perfectionisme bestaat uit twee delen: week 1 gaat over het thema wat is perfectionisme en wat doet het voor jou en week 2 gaat over wat je ertegen kan doen. Om de workshop af te kicken begonnen we eerst met het opschrijven van ons doel na deze twee workshops. Mijn doel was: perfectionisme beter leren kennen en het mijn uitstelgedrag niet laat beïnvloeden.
Carla van Nielen, trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling bij Avans Extra, nam met deze workshop een hele interactieve houding aan. Er kwam veel input vanuit de acht studenten die in het lokaal zaten. Hierdoor heb ik verschillende verhalen over perfectionisme gehoord en hoe dit dus voor iedereen net wat anders kan betekenen. Zo legde Carla twee scenario’s uit waarbij wij moesten aangeven bij welke we onszelf het beste konden identificeren. Ik identificeerde als een van de weinigen mezelf met scenario 1. Veel klasgenoten hadden geen last van uitstelgedrag tot mijn verbazing.
Scenario 1:
Je stelt onrealistische doelen aan jezelf à Je voldoet niet aan alle eisen à Je ervaart het gevoel van falen à Je bekritiseert jezelf en geef jezelf de schuld à Dit zorgt voor minder effectiviteit en productiviteit à Je geeft op en stelt nieuwe (onrealistische) doelen à Uitstelgedrag.
Scenario 2:
Je stelt hoge doelen à Je werkt hard en behaalt je doelen à Je erkent je succes niet, je staat niet stil bij je succes en bent alweer bezig met je volgende (nog hogere) doel.
Carla gaf aan dat dé bron van perfectionisme is dat je de lat te hoog legt. Ik kon mij hiermee niet per se heel goed vinden, maar op een specifiek deel wel. Namelijk bij het zoeken naar afstudeerstages kom ik bepaalde vraagstukken tegen waarbij ik heel snel aan mijzelf ga twijfelen, kan ik dat wel goed genoeg zijn mijn gedachtes dan. Dit is een sterk stukje perfectionisme in mij dat op een negatieve manier werkt. Ik heb altijd gedacht dat, sinds ik in jaar 1 erachter kwam dat perfectionisme een negatieve eigenschap is, dat hier dus helemaal niks positiefs aan is. Totdat er in de workshop het kernkwadrant ‘alles zo goed mogelijk willen doen’ werd gegeven, waarbij perfectionisme een valkuil is. Dit wordt daarom ook een nieuw kernkwadrant in mijn persoonlijke profiel. De uitdaging bij deze kernkwadrant is eerder tevreden zijn en de allergie is laksheid.
In de workshop gaf ze een model waarbij er een gebeurtenis is, bij deze gebeurtenis komen bepaalde gedachtes naar voren. Deze gedachtes creëren een bepaald gedrag of gevoel. Aan ons de opdracht om hier een aantal voorbeelden van te bedenken in ons dagelijks leven.
Gebeurtenis |
Gedachtes |
Gedrag/Gevoel |
Te laat uit bed gekomen, maar alsnog alles willen doen (goed ontbijt, douchen etc.). |
Als ik die voedingspillen niet neem, vergeet ik het dadelijk nog. Als ik dat niet eet kom ik niet aan mijn proteïne voor vandaag. |
Gevoel van schuld, door niet uit bed te komen. Gedrag, trein later of de les skippen. Dit is geen optimale uitvoering en dat frustreert mij dan. |
Tussentijdse schoolopdrachten welke niet voor cijfer zijn. |
Opdracht maken alsof het wel voor cijfer is, want als ik moet presenteren wil ik niet dat het een lap ChatGPT is en ik niks zelf kan onderbouwen. |
Gevoel: door mijn perfectionisme duurt de opdracht langer dan eigenlijk moet, groepsgenoot heeft hier geen zin in en daar voel ik me een beetje schuldig over. |
Het laatste wat interessant was in deze workshop was het thema de innerlijke criticus. De innerlijke criticus is de grootste criticus in je leven, namelijk jezelf. Het is een soort tweede stemmetje die met kritiek naar alles kijkt. Dit is herkenbaar voor mij, namelijk bij het proberen van nieuwe hobby’s o.i.d. moet de setting/voorbereiding perfect zijn of moet ik genoeg informatie van tevoren hebben. Wat zullen anderen van me vinden als ik die afstudeeropdracht aanneem en het blijkt dat ik het helemaal niet kan (in mijn hoofd zo, hoogst waarschijnlijk kan ik het wel).
Reflectie
Met dit leerdoel ben ik gestart door de cursus van Chris Croft te volgen. Deze cursus gaat specifiek over uitstelgedrag. Vanuit deze cursus heb ik een aantal handige technieken geleerd, waarbij ik de meest belovende voor mijzelf heb genoteerd en uitgevoerd. Maar naast een aantal handige technieken, vond ik de cursus over het algemeen een beetje herhalend. Vaak kwam het neer op zelfdiscipline bij deze technieken. De technieken/tips die ik heb uitgevoerd hebben niet allemaal even goed gewerkt, maar dat is helemaal niet erg. Met de aanpassing van mijn agenda waarbij ik uren heb gereserveerd om aan een bepaalde taak te werken heeft positief gewerkt, maar ik heb me er nog geen volledige week aan kunnen houden, hooguit drie dagen. Wat op zichzelf vooruitgang is. Verder heeft het noteren van alle taken en deze, indien mogelijk, op te delen in sub taken mij enorm geholpen, dit gaf me een goed structuur waardoor ik interne deadlines makkelijk kon zetten voor sub taken. Ook is het hebben van een ‘werk bureau’ een positief effect, ik heb op deze manier afleidingen weg kunnen werken en uren aan een stuk kunnen werken aan een bepaalde taak. Echter zit de uitdaging hier nog in het lopen naar bureau 2 i.p.v. bureau 1 af en toe.
De eerste workshop van Carla van Nielen over perfectionisme heeft mij precies opgeleverd wat ik had verwacht dat het zou opleveren. Mijn kennis over perfectionisme is nu breder, ik heb verschillende vormen van perfectionisme gezien in de klas. Ook heb ik nu een beter beeld van mijn perfectionisme. Ik zie tussen de cursus en workshop verbintenis, in de workshop leidde scenario 1 namelijk tot minder effectiviteit en productiviteit wat leidt tot uitstelgedrag. De tools en tips, die ik heb opgehaald uit de cursus, zijn ervoor gemaakt om de effectiviteit en productiviteit te verhogen met als einddoel het tegengaan van uitstelgedrag. Ik ben erg benieuwd wat er in de volgende workshop hierover wordt verteld door Carla.